Donation hjælper Natteravnene med at skabe tryghed for unge i nattelivet i Frederikshavn og Sæby
Natteravnene i Frederikshavn skaber tryghed i det offentlige rum, når unge mennesker går i byen fredag og lørdag aften. Med en donation fra Melsen Fonden på 50.000 kroner vil den frivillige forening nu styrke indsatsen i Frederikshavn og Sæby, hvor der er løbende udgifter til blandt andet grundkurser, førstehjælpskurser, foredragsaftener, landsmøder og indkøb af slik, kondomer og tatoveringer til uddeling blandt de unge.
Når alkoholen slår ind, slår hjernen ofte ud. Derfor kan det for mange unge mennesker, der går i byen fredag og lørdag aften, være trygt at vide, at der altid er en ansvarlig voksen i nærheden, som man kan henvende sig til, hvis man har fået for meget at drikke eller ikke nåede den sidste bus hjem. Disse ansvarlige voksne findes blandt andet i Frederikshavn og Sæby, hvor Natteravnene har været aktive siden henholdsvis 2000 og 2005. Foreningen har netop modtaget en donation fra Melsen Fonden på 50.000 kroner til at styrke indsatsen over for de unge bygæster.
- Som frivillig forening er vi afhængig af donationer fra virksomheder og fonde, så vi må hele tiden prioritere knivskarpt, hvordan vi bruger pengene. Derfor er vi utroligt glade for støtten fra Melsen Fonden, der svarer til næsten et års budget. Vores udgifter går primært til rejseudgifter i forbindelse med årsmødet, indkøb af kondomer, slikkepinde og tatoveringer, som vi bruger til at komme i dialog med de unge og skabe en tryg og tillidsfuld relation, så de tør henvende sig til os, hvis de har brug for hjælp. Derudover skal alle vores Natteravne næste år deltage i et førstehjælpskursus, hvilket donationen kommer til at give et pænt tilskud til, siger Lillian Andreasen, der er formand for Natteravnene i Frederikshavn, som også dækker Sæby.
Melsen Fonden blev stiftet i 2020 efter boet af afdøde Svend Melsen, tidligere ejer af Melsen Tech. Fondens bestyrelse er glade for at kunne give en økonomisk håndsrækning til at socialt initiativ som Natteravnene i Frederikshavn.
- Det er vigtigt, at vores unge mennesker kan færdes trygt i nattelivet. Der findes desværre flere tragiske eksempler på, hvordan en bytur kan få fatale konsekvenser for unge mennesker. Derfor var det ikke nogen svær beslutning, at Natteravnene i Frederikshavn skulle have økonomisk støtte til deres vigtige arbejde med at få vores unge mennesker sikkert hjem fra byen, siger Anker Laden-Andersen, der er bestyrelsesformand i Melsen Fonden.
Passer på unge, der har det svært
Natteravnene i Frederikshavn tæller i dag 16 aktive ildsjæle, der ved fælles hjælp forsøger at dække så mange weekender som muligt, ligesom de altid prøver at være til stede ved større arrangementer som for eksempel Rock i Frederikshavn, Sæby Havnefest samt gymnasie- og handelsskolefester.
En af sidegevinsterne ved Natteravnenes tilstedeværelse i bybilledet er desuden, ifølge Lillian Andreasen, at der er mindre vold og hærværk i gaderne. Og for at skabe ekstra tryghed blandt de unge har Natteravnene indgået et samarbejde med politiet og SSP, der er et kriminalpræventivt samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi. Det betyder, at foreningen har mulighed for at holde øje med unge, der har det svært, og som er kendt af systemet.
- På vores ture gennem byen møder vi tit helt almindelige unge, der er blevet for berusede til at komme hjem på egen hånd, og så hjælper vi dem med at ringe til deres forældre eller bestille en taxa. Andre vil bare gerne snakke, fordi alkoholen har gjort dem lidt triste. Her hjælper det ofte med et godt kram. Derudover har vi en gruppe af unge mennesker, der enten er ude i et misbrug, eller som har begået kriminalitet og er kendt af politiet. Dem kender vi fra vores tætte samarbejde med SSP, og derfor kan vi holde et ekstra øje med dem i byen og sikre os, at de kommer godt igennem aftenen. Vi deltager også i foredrag om misbrug, som giver os en forståelse for, hvilke stoffer der er i omløb blandt de unge. Den slags efteruddannelse bruger vi også penge på, og det er rigtigt godt givet ud, afslutter Lillian Andreasen.
Natteravnene er en landsdækkende organisation med over 4.000 frivillige Natteravne fordelt på 150 lokalforeninger. Landssekretariatet, der ligger i København, sørger for, at alle foreninger optræder med ens adfærd og etik i hele landet. Det sikres blandt andet gennem et grundkursus, som alle nye Natteravne skal gennemgå, samt løbende dialog mellem sekretariatet og lokalforeningerne.