Ny udstillingsbygning skal formidle Læsøs særlige kulturhistorie

Med en stor donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden er Læsø Museum et skridt tættere på at realisere projektet om en ny tilbygning med udstillinger, der skal sætte fokus på Læsøs særlige kultur i et historisk og nutidigt perspektiv. Projektet skal bidrage til at beskytte øens levende kulturarv, så de unikke tangtage og sydesaltudvinding forsat eksisterer i fremtiden.

Særegne tangtage og sydesaltudvinding er en stor del af Læsøs DNA, som Læsø Museum nu i større grad ønsker at fremhæve gennem en ny udstillingsbygning på 200 kvadratmeter. Planen med tilbygningen er, at øens særlige kulturhistorie skal formidles gennem moderne formidlingsgreb og narrative rum for både store og små.

Nu er ambitionerne om den nye udstillingsbygning et skridt nærmere, efter Læsø Museum har modtaget en donation på 500.000 kroner fra den nordjyske fond Melsen Fonden. De nye udstillinger på museet skal blandt andet bidrage til bevaringsarbejdet af tanggårdene og saltsyderiet på øen, som er yderst velbesøgte lokationer, da udstillingerne åbner op for, at besøgende kan udforske øens kendetegn på museet uden nødvendigvis også at besøge attraktionerne fysisk.

- Vi er taknemmelige over donationen, vi har modtaget fra Melsen Fonden. At de vælger at donere 500.000 kroner til opførelsen af en ny udstillingsbygning, er helt overvældende og bekræfter os i, at fornyelsen af museet samt formidlingen af historien og Læsøs kendetegn også er i nordjysk interesse og ikke blot i øens, forklarer Simon Kyhn-Madsen, der er museumsleder på Læsø museum, og fortsætter:

 - Vi oplever en stigende interesse for øens tanggårde og saltsyderi, hvilket naturligt skaber et øget tryk på den levende kulturarv. Derfor er en af tankerne bag udstillingsbygningen, at Læsøs kulturhistorie skal formidles på en måde, som giver de besøgende en fornemmelse af at være fysisk til stede på lokationerne – uden nødvendigvis at være det.

For at give museets besøgende en fornemmelse af tanggårdene og sydesaltudvindingen skal der i den nye udstillingsbygning være forskellige installationer, der interaktivt og visuelt formidler kulturhistorien. Der skal blandt andet opføres en lille sydehytte med en sydekedel og en montre, der viser en kurv med sydesalt, således de besøgende kommer helt tæt på historien uden nødvendigvis at opholde sig på øens fysiske lokationer.

Donation styrker ambitioner

Læsøs historie om sydesaltudvindingen og tangtagene blev tilbage i 2021 optaget på Danmarks UNESCO Tentativliste til godkendelse som UNESCO verdensarv, og med den nye udstillingsbygning håber Læsø Museum at komme et skridt nærmere UNESCO’s Verdensarvsliste, der kendetegner steder eller områder, der er erklæret bevaringsværdige af den internationale organisation.

Hos Melsen Fonden er man ligeledes glad for, at donationen kan være medvirkende til at bevare øens levende kulturarv:

- Læsø Museum har gjort en bemærkelsesværdig indsats for at bevare og formidle historien om øens sydesaltudvinding og karakteristiske tangtage. Denne donation skal derfor ses som en understregning af, at Melsen Fonden ønsker at støtte op omkring de lokale ildsjæle, der gør en ekstra indsats for miljøerne på de nordjyske øer, som beboerne og museet på Læsø netop gør. Tanken bag donationen er ligeledes

at kunne bevare en særlig del af den nordjyske kulturhistorie og dertil sætte Læsø på verdenskortet, udtaler bestyrelsesmedlem i Melsen Fonden Stiven Larsen.

Læsø Museum er i øjeblikket i gang med en større fundraisingproces, der skal i mål, inden opførelsen af tilbygningen med de moderne udstillinger om salt og tang kan påbegynde.

Billede 2