IMG 5504

Tidligere museumsgård restaureres efter donation: Nyt besøgscenter i Himmerland vil fortælle om livet på landet i gamle dage

Foreningen Levende Landsbykultur i Vesterbølle i Vesthimmerland arbejder for at bevare og levendegøre landbokulturen i starten af det 20. århundrede, blandt andet ved at indsamle og restaurere historiske landbrugsredskaber og hestevogne. Senest har foreningen erhvervet sig museumsgården Hougaarden i Vesterbølle, som med en donation på 200.000 kr. fra Melsen Fonden nu skal restaureres og forvandles til et besøgscenter drevet af lokale ildsjæle.

De danske landsbyer med gårde, kirker og gadekær udgør en væsentlig del af vores nationale folkesjæl. Det mener man hos Foreningen Levende Landsbykultur i Vesthimmerland, der er sat i verden for at bevare et stykke fælles kulturarv. Siden 1971 har foreningen indsamlet og restaureret historiske landbrugsredskaber og hestevogne i Vesterbølle, og nu er foreningen kommet i besiddelse af en tidligere museumsgård i byen, der med støtte fra Melsen Fonden på 200.000 kroner skal forvandles til et besøgscenter og indrettes med et stuehus anno 1925.   

- Det vakte stor jubel i foreningen, da vi hørte, at Melsen Fonden ønskede at støtte vores restaurering af Hougaarden i Vesterbølle med et gavmildt beløb. Gården, der i tidernes morgen har tilhørt Margrete 1., skal danne rammen om et nyt besøgscenter her i Vesterbølle, hvor man kan få et glimt af hverdagslivet på landet efter 1. verdenskrig, siger Per Andersen, der er formand i foreningen Levende Landsbykultur i Vesthimmerland.

Hos Melsen Fonden, som blev stiftet i 2020 af boet efter afdøde Svend Melsen, tidligere ejer af Melsen Tech, er bestyrelsen glad for at kunne give en stor donation til Levende Landsbykultur i Vesthimmerland.

- Vesterbølle blev i 2003 af det daværende Viborg Amt udpeget til ”Kulturhistorisk Bevaringsværdig Landsby”, og i mange år har foreningen været drivkraften bag blandt andet en årlig høstfest, der samler over 500 mennesker fra nær og fjern for at se de mange kulturhistoriske redskaber i aktion. Her er hele byen lukket af for trafik og kun hestekøretøjer får adgang. Det er virkelig flot, at foreningen formår at skabe så stor interesse om landsbylivet, som det så ud for over 100 år siden. Med Hougaarden får de nu en endnu stærkere platform at formidle de gode historier ud fra, siger Anker Laden-Andersen, der er bestyrelsesformand for Melsen Fonden.

Hougaarden har i mange år fungeret som museumsgård med gammeldags husdyrhold, men ejendommen, der blev solgt til foreningen for en krone, er i dag i meget dårlig stand og trænger til en kærlig hånd. Derfor skal donationen fra Melsen Fonden indgå i en samlet renovationspulje på i alt 850.000 kroner, der blandt andet skal gå til et nyt tag, nye døre og vinduer samt installation af el og varmepumpe, så det bliver lidt sjovere at være både frivillig og besøgende i årets kolde måneder.

Et vigtigt stykke danmarkshistorie

Foreningen købte i 1973 desuden udbygningerne til en gammel gård midt i Vesterbølle by, hvor de mange landbrugsmaskiner i dag står opbevaret, og hvor de frivillige har indrettet små håndværksværksteder, en gammel købmandsbutik og stuer som for 100 år siden. Hver onsdag fra 9 til 15 er der arbejdsdag for de frivillige, og her er der også åbent for besøgende, ligesom man kan bestille tid til et besøg. Med anskaffelse af Hougaarden håber Per Andersen, at foreningen nu kan udvide besøgstiden og tiltrække endnu flere besøgende.

- Vi glæder os utroligt meget til at kunne byde velkommen i vores nye besøgscenter, hvor man blandt andet vil kunne høre mere om landsbyens historie, Hougaardens betydning for lokalområdet, Vesterbølle Kirke – der også kaldes Himmerlands Domkirke – samt om de smukke vandrestier og de velbevarede diger, der findes i naturen omkring Vesterbølle. Donationen har gjort det muligt at sikre, at et vigtigt stykke af danmarkshistorien ikke går i glemmebogen, afslutter Per Andersen.

Lokale ildsjæle i Vesterbølle og bestyrelsen i foreningen Levende Landsbykultur i Vesthimmerland vil selv forestå en stor del af renoveringen og indretningen af Hougaarden.